
Spring 「Floral Feast」 Spring: Floral Feast
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日本では、馬肉を「さくら」、猪肉を「ぼたん」、鹿肉を「もみじ」、鶏肉を「かしわ」と呼ぶことがあります。これらは、肉の特徴を花や草木に例えた美しい別名です。その起源は、仏教の影響で肉食が禁じられていた江戸時代にあります。当時、肉を口にすることを公にはできず、肉食を連想させないようにするための隠語として生まれたと言われています。
よく見れば、それぞれの肉の色や質感が、花の色や葉の姿と響き合っています。直接的な表現を避け、自然や季節に結びついた「美しい草花」に喩えることで、和歌にも通じる風流を感じさせ、食材に優雅さと華やかさを添えています。
また「美しい草花」への喩えには生き物の命をいただくことへの感謝の気持ちや、供養の意識を込める意味もあったのかもしれません。例えば、現代でも「いただきます」という言葉に、命への感謝が込められているように。
肉食が一般的になった今でも、こうした別名にはどこか「粋」を感じさせる魅力があります。ただ食材を指し示すのではなく、言葉にひねりを効かせる洒落た遊び心。そして、間接的な表現の中に奥ゆかしさや品の良さを感じさせる「察する文化」。そうした美意識が、今なお息づいているのかもしれません。
今回制作した「お肉のお花」には、自然の美しさを生活に取り込む日本の感性と、命をいただくことへの感謝の気持ちを込めました。ぜひ、この花々を通じて、季節とともに楽しんでいただければと思います。
アートディレクター
佐藤 寧子
In Japan, meats can be represented by flowers and plants. For example, horse meat may be called cherry blossoms; boar meat peonies; venison Japanese maple; and chicken kashiwa oak. These are poetic ways of referring to meat by likening their qualities to flowers and plants. The origins of this practice date back to the Edo Period (1600-1868), when eating meat openly was prohibited due to the influence of Buddhism, which resulted in a secret language to avoid explicit mention of its consumption.
A closer examination shows that the colors or textures of individual meats resonate with the colors of the flowers or shapes of the leaves of plants. Avoiding direct reference—likening subjects instead to beautiful flora evocative of nature and the seasons—attaches a certain elegance and beauty to food equivalent to the graceful expression of Japanese poetry.
Likening meats to beautiful flora may also express a sense of gratitude and respect for the animal in question. The greeting itadakimasu, still used today at the start of a meal in Japan, similarly expresses gratitude for all of nature’s blessings.
Today, with the consumption of meat now commonplace, these euphemisms are appealing due to their playful spirit as an ingenious way of indirectly referring to food. The culture of inference of perceiving elegance and refinement in indirect expressions is an aesthetic that may still be alive today.
The work Floral Feast embodies the Japanese sense of incorporating the beauty of nature into everyday life and gratitude for the lives given to us in the form of food. We hope visitors will enjoy the flowers in this work in keeping with the season.
Art Director Yasuko Sato
フロア: B2F
開催場所: ショーウィンドウ
開催期間: 2025.04.04- 2025.06.12
終了しました
2025.04.07 UP