GINZA SIX EDITORS
ファッション、ジュエリー&ウォッチ、ライフスタイル、ビューティ、フード…
各ジャンルに精通する個性豊かなエディターたちが、GINZA SIXをぶらぶらと
歩いて見つけた楽しみ方を綴ります。
カジュアルな予算でも“きちんと”みせる銀座の手土産 Thoughtful Ginza Gifts on a Low-Key Budget
醍醐 由貴子
GINZA SIX EDITORS Vol.26
自分の好きなお中元やお歳暮をくれる人が好きだった幼少時代。瓶入りのハーブバターときれいな缶に入ったクッキーをくれる人が、大好きでした。自分が贈り物を探すときは、母がくたくたになるまで連れ回し、お店のラッピングが気に入らなければやり直し。中学生のときには、お年玉の使用を許された額全てをラッピング用品につぎこんだことも。社会人になると手土産が必要な友人から相談を受けるようになり、気づけばライターとして手土産の仕事をしていました。
そして2018年1月。お年賀を渡しきったところに入った1本のメール。それがこの企画のオファーでした。「手土産を探す目線でGINZA SIXの地下2階をぶらぶらしてほしい」と。パラダイスをぶらぶらする仕事…!
入手困難なものや、高価なものにフォーカスされがちな銀座。でも、慌てて駆け込んでも、いつも通りの予算でも、ちゃんと“きちんと”感のある上質な手土産を調達することができるのも、そう、銀座。改めてGINZA SIXの地下2階を歩いてみて感じたのは、後者の顔を持つ銀座。パッケージにも注目しながら、1,000円〜3,000円で上質な手土産が用意できる4店をピックアップしてみました。すべてに共通していえるのは、わたし自身がもらったらうれしいものだということ。
まずは、日本で最も予約のとれない日本料理店「くろぎ」と老舗茶舗「福寿園」のコラボ店「くろぎ茶々」。
「常葉 白練」(2,700円 以下全て税抜価格)は、宇治茶の葛羹と北海道産クリームチーズの絶妙なハーモニーもさることながら、その佇まいの美しいこと。端正な桐箱には真田紐。開けば、たっぷりと水分を含んだ熊笹が現れます。蓋の中には、鴬きな粉と黒蜜、小さじが忍ばせてあり、そのしつらえもまた、箱好きにはたまりません。
日持ちのするものなら、手作り最中「茶香衣」(4個セット1,600円)を。パッケージも完璧。宇治抹茶の苦味もほのかに感じられる餡は、男性にも好まれるのではないでしょうか。
店頭で購入する旨を伝えたら、店内で、かつて「くろぎ」で提供されていた鯛茶漬けとお茶をゆるりと楽しむ。せっかくなら、それが許されるくらいの余裕を持って訪れたいものです。
続いては、古き良き時代の銀座と新しさを感じられる「カフェ・ユーロップ」。象徴的なロゴには、ケーキを前に微笑む女性の横顔。ショーケースには、クラシカルな洋菓子たち。
実はこちら、銀座の伝説となっている「カフェ・ユーロップ」を「ユーハイム」が復刻させた店舗。
手土産としてのいち押しは、コーヒー豆を保存するのにも使えそうな缶に入ったコーヒーバウムクーヘン(1,500円と2,500円の2サイズ)。監修は、なんとコーヒーハンター・José. 川島良彰氏。生地には細かく挽いたコーヒー豆の粉を合わせ、コーティングしているチョコレートにも、粗く挽いたコーヒー豆入り。レア度も含め、手土産としての総合ポイントは群を抜く高さだと思います。
また「銀座珈琲ゼリー」も、川島氏によるオリジナルブレンドのコーヒーが使用されている同店らしい一品。数量限定のマグカップ入り(800円)は売り切れているところを何度も見かけているので、狙うなら、取り置きをお願いしておくのがベターかもしれません。
ヘルスコンシャスな人への手土産選びなら、はちみつ専門店「ラベイユ」へ。「きちんと」感を出したいとき、わたしはギリシャ産のラインナップから選びます。
世界最高峰といわれるギリシャ産のはちみつは、瓶のデザインも特別仕様。黒いギフトボックスに入ると、まるでパフュームやディフューザーのよう。
今回、なんと6年ぶりの入荷だという「レッドヒース」(125g/2,000円)をテイスティングさせてもらったのですが、香りは鮮やかでスパイシー、濃厚な甘みの中にキュッと締まったドライフルーツのような酸味も感じられ、とても印象に残る味わいでした。うーん、まさに、ギフトのためのはちみつ!
パフュームといえば、バラやスミレのお花をハンガリー産アカシアのはちみつに漬けたGINZA SIX限定の「パルファンドゥミエル」も要チェック。もしこれをさらりとチョイスできる男性がいたら、モテますね。確実に。
最後に訪れたのは、イギリス発のクッキー専門店「Ben's Cookies」。自由が丘の本店と同じ品揃えだという10種類以上のクッキーは、すべてカウンター奥のオーブンで焼きたて。
赤いギフト缶(4枚入り1,300円、8枚入り2,600円)で購入する場合も、焼きたてを好きな組み合わせで、1枚ずつ個包装して詰めてもらえます。賞味期限はすべて4日ですが、防腐剤なども完全に無添加で作られているがゆえ。お子さんのいるご家庭にも安心してお渡しできますね。
ストライプのリボンが結ばれたショッパーもとてもキュート。自分のおやつと翌朝の朝食分も忘れずに購入して、ああ、楽しかった。
いく先々で質問し倒し、たくさんの収穫を得て、帰るころにはすっかり手土産調達スキルがアップした気分。GINZA SIX 地下2階。今後、さらに訪れる頻度が上がりそうです。
Text:Yukiko Daigo Photos:Kanako Nakamura Edit:Yuka Okada
When I was little, I liked people who gave us midyear and New Year’s gifts I liked. I loved a person who gave us herb butter in a glass jar and cookies in a pretty tin. When I went looking for a gift myself, I’d walk around with my mother until she was just about exhausted. Even then, if I didn’t like how the shop wrapped the gift, we’d have to start all over. Once, when I was in middle school, I went so far as using all the money I’d received for New Year’s that year to buy just wrapping paper and other gift-wrapping items. By the time I was out in the working world, friends needing to buy gifts would come to me for advice. Before I knew it, I was working as a writer specializing in gifts and souvenirs.
Which brings us to January 2018. I’d just given out my New Year’s gifts when I received an email. It was a commission to do this piece on GINZA SIX. It said, “We’d like you to wander about the second belowground floor of GINZA SIX looking for gifts.” So, basically, the job is to wander in paradise!
When people think of Ginza, the focus tends to be on costly or hard-to-find articles. But even if you’re in a hurry or even if you can afford only a normal amount, Ginza’s a place where you can find distinctive and refined gifts and souvenirs. In walking around the second belowground floor of GINZA SIX, I discovered this side of Ginza once again. Here, I’ll report on four establishments with high-quality gifts between 1,000 yen and 3,000 yen, with all due attention paid to packaging as well. What all these articles have in common is that they’re things I personally would be delighted to receive.
First up is Kurogi Chacha, a collaboration between the Japanese restaurant Kurogi—known as the hardest restaurant in Japan to reserve a table—and Fukujuen, the long-time tea purveyor.
Tokiha Shironeri (2,700 yen; all prices given are before tax) consists of Uji green tea and arrowroot jelly and Hokkaido cream cheese in perfect harmony. It’s also beautiful. The paulownia wood box is tied with a braided sanada-himo cord. When you open the box, a moist kuma bamboo leaf appears. Uguisu soy flour, brown-sugar syrup, and a teaspoon are hidden inside the lid, an arrangement that’s sure to delight package-lovers endlessly.
For something that keeps longer, there’s the handmade Chakai (1,600 yen for a set of four). The package is perfect. The anko bean jam, with a hint of bitterness from Uji matcha tea, should delight male recipients.
I tell the staff I’d like to make a purchase, then relax inside with some green tea and sea bream chazuke, something formerly served at Kurogi. At a place like this, you want to give yourself some extra time.
Next, I go to Café Europe, where you can experience the Ginza of yesteryear side by side with what’s fresh and new. Its emblematic logo is the profile of a woman with a faint smile in front of a piece of cake. In the showcase, you’ll find classic Western confections.
Actually, this is a revival by Jucheim of the original Café Europe, a legendary Ginza café.
As a gift, the café recommends coffee baumkuchen in a can that looks perfect for storing coffee beans (two sizes; 1,500 yen and 2,500 yen). Supervised by renowned coffee hunter Yoshiaki Kawashima, the cake combines finely ground coffee bean powder in the dough with coarsely ground coffee beans in the chocolate coating. Thanks in part to its rarity, its overall score as a gift is conspicuously high.
The Ginza Coffee Jelly, with an original coffee blend by Mr. Kawashima, is another of the café’s distinctive items. In the limited edition mug (800 yen), I’ve seen it sold out many times. So, if it’s something you’re after, it might be wise to ask the café to set one aside.
If you’re choosing a gift for someone who’s especially health conscious, you might try L’abeille, a specialty store for honey. For a more formal, thoughtful feel, I’d choose from the lineup of honey products made in Greece.
Greece is said to make the world’s best honey. The jar design is special, too. In the black gift box, it looks like a perfume vessel or an aroma diffuser.
I tried some Red Heath (125g; 2,000 yen), in stock for the first time in six years (!). It has a fresh, spicy aroma and a sharp tartness, like dried fruit, within the rich sweetness, a flavor combination that very much leaves an impression. Truly, it’s honey that makes a gift.
Speaking of perfume, you should check out Parfum du Miel, available exclusively at GINZA SIX. It’s made from roses, violets, and other flowers in acacia honey from Hungary. Any man out there whose first instinct is to choose this as his gift will surely be quite popular.
My final stop is Ben’s Cookies of the UK, which offers the same lineup of over 10 varieties of cookies as the flagship store in Jiyugaoka. All cookies are freshly baked in ovens behind the counter.
Purchase a red gift tin (1,300 yen with four cookies; 2,600 with eight cookies) and choose your favorite cookies: The staff will package each one individually and place them in the tin. The best-by date is just four days away because the cookies are completely free of preservatives or other additives. It’s something you can give with confidence to families with children.
The shopping bag tied with a striped ribbon has a distinct charm, too. I bought some for myself as well, for a snack and for tomorrow’s breakfast. That was fun!
At each place I visited today, I asked numerous questions and came away with many rewards. Now that I’m ready to go home, I feel like I’ve boosted my gift-buying skills. The second belowground floor of GINZA SIX—I think I’ll be visiting there more often.
Text: Yukiko Daigo Photos: Kanako Nakamura Edit: Yuka Okada
醍醐 由貴子
ライター、PR。生まれたときから食いしん坊。街を媒体とする広告代理店を経て、2010年よりフリーランスとして活動をスタート。女性誌、男性誌問わず、主に食やライフスタイルについて寄稿。ウェブマガジン「cafeglobe」では手土産の連載を持つ。
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