GINZA SIX EDITORS
ファッション、ジュエリー&ウォッチ、ライフスタイル、ビューティ、フード…
各ジャンルに精通する個性豊かなエディターたちが、GINZA SIXをぶらぶらと
歩いて見つけた楽しみ方を綴ります。
GINZA SIXで美味しく楽しく“ミートリップ”! A Delightful, Delicious Carniventure at GINZA SIX
小寺 慶子
GINZA SIX EDITORS Vol.9(Food)
「人生最後に食べたいものは肉」を公言することウン十年。毎食、何かしらの肉料理を食べ続けている肉食ライターの小寺慶子です。美味しい肉が食べられると聞けば、東西南北どこへでも駆けつけるフットワークの軽さと、酷使してもへこたれない強靭な胃袋が自慢。今回は、銀座で“肉旅”(私は、ミートリップと呼んでいます)ができるというウワサを聞きつけ、GINZA SIXを訪れることに。
銀座は、鉄板焼きやステーキなどハレの日仕様の名店が軒を連ねる元祖・肉好きの聖地。目も舌も肥えた食通が集う銀座で気軽に肉旅が楽しめるとくれば、期待に胸が膨らみます。
まず、1軒目に訪れたのは松阪牛のしゃぶしゃぶやすき焼きが堪能できると評判の『名産松阪肉 朝日屋 すき焼き 牛しゃぶ 松重』。
最近は「牛も銘柄で選ぶ時代」とよく言われますが、松阪牛といえば、泣く子もだまるスーパーブランド。老舗肉卸の<朝日屋>から直接、仕入れる極上肉をスライサーで目の前で切ってくれるというプレゼンテーションに気分があがります。
関西流のすき焼きは、最初に肉を焼きつけて砂糖などの調味料を入れるのが一般的ですが、こちらのお店では関東風に割下でいただきます。美しいサシが入ったお肉は、さすが王者の風格。食べるまえから美味しいオーラを放ち、さっと卵に絡めて食せば、天にも昇る気持ちに。すき焼きとしゃぶしゃぶのどちらかを選ぶことができる松阪牛A5サーロイン(朝日屋)コースは、ランチタイムなら6,800円でいただくことができ、お得感も幸せ気分もひとしお!黒毛和牛の場合はランチ3,800円~、ディナー4,800円~と、コストパフォーマンス抜群です。
ほかにも、ここ数年で大ブレイクした黒毛和牛の牛カツ御前(2,200円。ご飯、赤だし付)や味噌を隠し味に使った和風シチュー(2,400円)など、バラエティ豊かなメニューも魅力(牛カツ御前と和風シチューは銀座大食堂内のモダンテラスのみの提供)。
『松重』のすき焼きで松阪牛の圧倒的なブランド力を再確認したあとは、国分寺に本店を構える焼肉の『山水』へ。
“焼肉の良店は僻地にあり”とよく言われますが、意外な場所でとてつもない焼肉店に出合うことが稀にあります。そういうお店はたいてい、家族で経営している昔ながらの焼肉店。1976年の創業以来、地元の人たちに愛されてきた『山水』は、隠れた名店のひとつ。「敵は本能寺にあり」ならぬ「肉は国分寺にあり」と、焼肉ツウのあいだではよく知られた存在です。都心からやや離れた町の名店の味を銀座でいただけるとは嬉しい限り。店に入ると、まず目に入るのが、壁に掲げられた「どうせ食うならうまい肉」の文字。オーダーした生タン塩(2,000円/4枚)と、特上ロース(2,400円/2枚)が運ばれてきた瞬間に、そのスローガンに偽りなしと確信しました。
名物の生タン塩は極厚切りで、特上ロースも判がとにかく大きい。最近は、極厚カットや“大判振る舞い”を売りにするお店が増えていますが、40年も前から手切りでこのスタイルを貫いているとは、感服!「若い頃に比べてサシの入ったお肉がもたれるようになった」と、いう声もよく聞きますが『山水』のサーロインは胃もたれどころか、胃袋が歓喜します。醤油をベースに自家製コチュジャンを混ぜたタレも美味で、これは白米好きにはたまらないはず。GINZA SIXの『山水』に通いつつ、近いうちに必ず国分寺の本店にも行かなくてはと、固く決意した次第です。
ミートリップの〆にぜひ、訪れたかったのが『JASMINE 和心漢菜』。こちらは広尾に1号店を構え、中目黒、日本橋にも店舗を展開する『JASMINE』の姉妹店。どこの店も連日大盛況の『JASMINE』は、シェフの山口祐介さんが作る上海ベースの料理が評判ですが、GINZA SIXでしか食べることのできない肉料理があると聞き、いざお店へ。
メニューには、JASMINE名物“よだれ鶏”や(1,780円)宝塔仕立ての東玻肉(3,600円)、茨城県産 香鶏の広東風パリパリ揚げ(2,800円)など、食欲を刺激する肉料理が目白押し。
締めに担々麺(山口さんが作る担々麺は絶品です!)を食べたい欲求を押さえ、オリジナルメニューの四川×SUKIYAKI(3,000円)をオーダーしました。特選牛ロースと自家製ネギ餅などをピリ辛の麻辣SUKIYAKIソースにつけて食べるという、新感覚のすき焼き。“和心漢菜”という店名通り、和と中華の融合をテーマに山口さんが考案したメニューは、肉好きなら1度食べる価値大いにありです。
GINZA SIXにはこのほかにも個性豊かな飲食店が充実。銀座にいながらにして、気軽に“ミートリップ”が楽しめる美食の館へ、ぜひ足を運んでみてください。
Text:Keiko Kodera Photos:Hajime Tomizawa Edit:Yuka Okada
Some maybe 10 years ago, I declared meat to be the thing I would most want to eat for the final meal of my life. As the carnivore that I am, I’ve since continued to enjoy at least one kind of meat dish with every meal. I’m proud to declare that when I hear a place is serving delicious meat, I’m there—I move fast, whether north, south, east, or west. I also take pride in my resilient stomach, which is never discouraged despite this rigorous regimen. Today I’m heading to GINZA SIX because I’ve heard people say you can go on meat excursions in Ginza (something I like to call “carniventures”).
With its prestigious teppanyaki, steak, and other restaurants of the sort especially suited to special occasions, Ginza is truly a pioneering meat-lover’s holy land. Connoisseurs of refined palate and discerning eye assemble here. If you arrive at Ginza somewhat casually to go on a carniventure, your heart will no doubt swell with anticipation. First stop: Sukiyaki Gyu-Shabu Matsuju, esteemed for the pleasures provided there of shabu-shabu and sukiyaki with Matsusaka beef.
It’s often been said recently that we live in an era of brand-name beef. And hearing the name Matsusaka beef, the brand of brands, makes one’s mouth water. Purchased directly from Asahiya, the long-established Matsusaka beef wholesaler, this super beef is sliced right before you. The presentation alone is spectacular.
With Kansai-style sukiyaki, it’s standard practice to first brown the meat and add sugar and other seasonings. At this restaurant, a sukiyaki stock is used in the Kanto style. The beautiful marbled beef is simply majestic. There’s an ambrosial aura before you even start; mixing in the egg and taking the first bite is sheer heaven. The Matsusaka Beef A5 Sirloin (Asahiya) Course lets you choose either sukiyaki or shabu-shabu. It’s priced for lunch at 6,800 yen—a bargain that makes it all the more enjoyable.The Japanese Black Wagyu Courses start at 3,800 yen (lunch) and 4,800 yen (dinner). That’s stellar cost performance.
The menu’s variety is also appealing. It includes Beef Cutlet Gozen with Japanese black wagyu beef (2,200 yen with rice and red miso soup), a beef dish whose popularity has soared in the past several years, and Japanese-Style Stew (2,400 yen), which uses miso as its secret ingredient. (Beef Cutlet Gozen and Japanese-Style Stew are available only at Ginza Modern Terrace inside the GINZA GRAND Premium Food Hall.)
Having experienced a reaffirmation of the overwhelming brand power of Matsusaka beef with Matsuju’s sukiyaki, I’m now off to Sansui, a yakiniku chain with a flagship restaurant located in Kokubunji.
It’s often said that good yakiniku places are in out-of-the-way locations. Still, it’s unusual to come across a fabulous yakiniku restaurant somewhere unexpected. When you do, they’re usually family-run operations that have been around forever. Beloved of locals since its founding in 1976, Sansui remains one of the region’s hidden treasures. “One’s enemy is in Honnoji,” it’s said here in Japan—meaning one’s true purpose lies elsewhere. But if we’re talking meat, where we want to be is in Kokubunji—simply the place among yakiniku connoisseurs. I’m overjoyed, then, to partake of flavors from a town somewhat off the beaten path right here in Ginza. I enter the restaurant; what first meets my eye is a sign hanging on the wall, which states: “If you’re going to eat meat, make it good meat.” So, I order raw sliced and salted beef tongue (2,000 yen for four slices) and premium loin (2,400 yen for two slices). When they arrive, I’m convinced no words could be truer than those of that slogan.
The famous tongue pieces are sliced extra thick, and the premium loin slices are generously proportioned. More places these days are promoting their thick cuts and large slices, but Sansui has been hand-cutting its meat in this style for the past 40 years or longer, a practice that’s praiseworthy indeed. I often hear people say marbled beef sits a bit heavier in the stomach compared to when they were younger, but Sansui’s sirloin is more joy than trouble to any self-respecting stomach.With its homemade red-chili paste blended into a soy sauce base, the sauce is also marvelous. Surely, it’s irresistible to lovers of white rice. Seated at the GINZA SIX Sansui, it occurred to me I would have to get out to the flagship restaurant in Kokubunji, and I firmly resolved to do so.
The final stop on today’s carniventure is JASMINE Washinkansai, the sister restaurant of JASMINE, founded in Hiroo and with locations now in Nakameguro and Nihonbashi. All the JASMINE locations are packed daily. The Shanghai-based cuisine prepared by Chef Yusuke Yamaguchi has drawn rave reviews. I’d heard certain meat dishes were available only at the GINZA SIX location, so, of course, that is where I head.
The menu is loaded with mouthwatering meat dishes, including JASMINE’s famous Yodare Chicken (1,780 yen), pagoda-inspired Dongpo pork (3,600 yen) and crispy-fried Cantonese-style Kaoridori-brand chicken from Ibaraki Prefecture (2,800 yen).
To top off everything, I suppressed my desire to eat the Szechuan dandan noodles (the ones made by Chef Yamaguchi are the best!). Instead, I ordered an original item, Szechuan Sukiyaki (3,000 yen), a new style of sukiyaki in which spicy red-pepper sukiyaki sauce accents special premium loin and homemade green onion rice cakes. As the name Washinkansai suggests, Chef Yamaguchi’s Japanese-Chinese fusion menu is more than worth trying once if you’re a meat lover.
Of course, GINZA SIX offers many other highly distinctive restaurants and eateries. If you find yourself in Ginza, head to this culinary pavilion for your very own carniventure.
Text: Keiko Kodera Photos: Hajime Tomizawa Edit: Yuka Okada
小寺 慶子
1980年東京生まれ。『NIKITA』(主婦と生活社)、『東京カレンダー』などの雑誌編集を経てフリーに。“肉を糧に生きる”肉食ライターとしてさまざまなレストラン誌やカルチャー誌、Webに執筆。昨年、18kgの減量に成功するも、肉食が止まらず、最近はややリバウンド傾向に。筋トレと低糖質の食事を心がけながら、減量に悪戦苦闘の日々。
Instagram GINZASIX_OFFICIALにて配信中