GINZA SIX EDITORS
ファッション、ジュエリー&ウォッチ、ライフスタイル、ビューティ、フード…
各ジャンルに精通する個性豊かなエディターたちが、GINZA SIXをぶらぶらと
歩いて見つけた楽しみ方を綴ります。
私の銀座日記~GINZA SIXがとまらない My Ginza Journal: Can’t Get Enough of GINZA SIX
荻山 尚
GINZA SIX EDITORS Vol.79
×月×日
小雨がけむる午後の銀座。
ワシントン靴店で靴墨を買うという友人と別れて、S堂の前まで来ると、向こうから田中小実昌さんが若いガール・フレンドと相合傘でやって来た。
と、いうのは「池波正太郎の銀座日記(新潮文庫)」だ。
一方、私の銀座日記は。
×月×日
夜明け前の泰明小学校前。
日曜早朝の銀座はゴミ収集車とタクシーがいるだけで人の気配がない。これから撮影が始まる。ロケバス内ではモデルがヘアメイクにドライヤーをあてられ、スタイリストはパンツの裾上げやアイロンがけ、カメラマンは歩道にてテストシューティングを繰り返している。手持ち無沙汰の編集者こと私はケータリングのおにぎりを頬張りながら撮影コンテを見ているふりをしていたりする。
午前11時に撮影が終わり、解散。Aけぼのでカツ丼を平らげ、K居堂で季節の封筒、K水でパイプ煙草葉を買い求め、やってくるのはGINZA SIX。
これが私の銀座ルーティンだ。
GINZA SIXではまず6Fまで登り、綺麗なトイレを拝借する。喫煙所で一服いただき、蔦谷書店をぶらり小一時間。たっぷり吟味、という立ち読みをさせていただき、明日の糧となる一冊を選ぶ。
次なる目的地は3Fの「BELSTAFF(ベルスタッフ)」だ。
男に生まれたならば、このブランドに憧れを感じずにはいられないはずだ。スティーブ・マックイーン、チェ・ゲバラ、デイビッド・ベッカムなどなど男が惚れる男達が愛したブランドが「BELSTAFF」。ここのジャケットを着たら、マックイーンになれるかも、と私の妄想を掻き立てる。
1948年に登場以来、現在も販売される「BELSTAFF」のトライアルマスターというハーフコート(¥88,000 ※以下全て税別価格)は、リーバイスの501やコンバースのオールスター、エドワード グリーンのチェルシーと同じ男性服の定番中の定番だ。これを持っていなかったらファッション好きとしてはモグリと言われても仕方ないだろう。
内緒だが、私はまだ持っていないのだ。だから、GINZA SIXに来るたびにストック豊富な同店へ足を運び、買うタイミングをうかがっている。色は黒にしようか、紺にしようか。サイズは36か、38か。試着させていただく度に答えは違う。
悩みに悩んでいると、ORIGINなる新ライン(¥96,000)が目にとまる。デザインはトライアルマスターを踏襲しつつも、新素材を使っているから、とにかく軽く、撥水・速乾性にも優れるという。裏ポケットにはスマホホルダーまであって、便利な一着となるに違いない。
羽織ってみる。と、現代のマックイーンを気取るならコチラかしら。と、鏡に映る自分を見て思う。と、同時に「いや、「BELSTAFF」を語るならワックスドコットンの本チャンをまずは持てや!」とファッションの神が私の脳につぶやく。どれも欲しい。いやはや今日も答えを出せない。
さて、半年前にやった仕事のギャラが入ったばかりだから、手ぶらで帰るのもなんだか損した気分だ。損はしていないが、なんだか寂しい。何か買って帰りたい。
そんな欲望を胸に持ち、次にぶらりお邪魔したのは「Gente di Mare(ジェンテ ディ マーレ)」というセレクトショップ。
海の人々を意味する店名通り、ポルトフィーノのカフェやナポリのリストランテ、地中海のヨットが似合いそうなアイテムが拡がる。つまり短パン、タンクトップ、ビーサンではなく、写真のようなコットンジャケット(¥52,000)やリネンシャツがたくさんあるということだ。
目を引いたのはチルコロ1901。こちらは、スウェット生地を使いながらも、品のあるテーラードジャケットを作ることで有名なイタリアのブランドだ。これまではシンプルなシングルブレスのネイビージャケットが多かったが、今季はダブルブレスで、しかもメタルボタンを使ったものがあった(¥55,000)。楽チンな着心地なのに、ダブル&メタルボタンでクラシックな見た目。というギャップにやられてしまった。
私の大好物であるサファリジャケット(¥55,000)を発見! こちらはジャンネットという南イタリアのシャツブランドのものだという。シャツ屋が作るサファリジャケットは、当然ながらシャツを着ているように快適だ。が、胸と腰のフラップ&パッチポケットのデコラティブなデザインで、単なるシャツ以上の着映え効果を誇る。スタッフの方が着こなしている雰囲気もよく、お値段もちょっといいシャツ並みで懐が緩む。
ポケットに手を入れ財布を取ろうとすると同時にスマホが鳴った。見るとLINEのアイコンに1の表示。「昼くらいに帰ってくるといってたけど、どんな感じ? 子供たち二人は早くパパと遊びに行きたいと言ってます」。妻からだ。撮影は昼前に終わるから午後、公園に行こう、と昨夜家族に伝えたのを忘れていた。現在、午後2時半……。
どこのご家庭でもそうだと思うが、夫はなにも悪いことはしていないのに妻に頭が上がらない時が多々ある。急ぎ返信。「撮影がちょっと押していて、あと少しで終わって帰ります」。サファリジャケットが名残惜しい。
さて帰るか。遅れたお詫びになにか手土産でも買って帰るか。
ここは地下2F。百貨店の食品街は本当に楽しい。全国津々浦々の名物が一同に会し、ヨダレを止めさせない。
ぶらり歩くと、ナント! 「荻野屋」があるではないか。若かりし夏、軽井沢からの帰路に必ず食べた峠の釜飯。あの時、助手席にいた彼女はいまいずこ? と思うと同時に、醤油味の出汁が効いた炊き込みご飯、鶏肉、筍、ウズラの卵、栗、杏…のハーモニーが銀座で味わえる奇跡に震えた。ゴクり。
数年前、撮影で富岡製糸場を訪れた際、目の前に同店があり、買って帰り、家族から大好評を得た釜飯。公園遊びをリスケしたお詫びにコチラで機嫌取りをしてみようじゃないか。
おなじみの益子焼の釜と、紙製容器のものもあったが、もちろん前者をチョイス。この陶器を小物入れや灰皿に再利用している。さらに付属の漬物が入ったプラスティックの容器もかわいい形をしているからピルケースとして使っている。なんとエシカルな釜飯だ!
東京に限らず、日本の都市はどんどん画一的な街並みになっているように感じる。でも、銀座には私が大好きな昭和が残っている。さらに、GINZA SIXのようにラグジュアリーだけどホッとできる新しい場所も共存しているのがうれしい。「荻野屋」の上州牛ステーキ弁当に惹かれた。「BELSTAFF」はいい加減答えを出さないとモグリと言われちゃう。サファリシャツ着て旅に出たい。今回は行けなった「焼肉山水」が大好きです。GINZA SIXがとまらない。
Text:Takashi Ogiyama Photos:Yuichi Sugita Edit:Yuka Okada
×/×
A Drizzly Afternoon in Ginza
I take leave of a friend of mine who goes to buy shoe polish at Washington. When I get to S-do, Komimasa Tanaka comes by, sheltered under an umbrella shared with his young girlfriend.
This is from Shotaro Ikenami’s Ginza Journal (Shincho Bunko Paperback).
My Ginza Journal, on the other hand, goes like this:
×/×
Before Dawn in Front of Taimei Elementary School
It’s early morning, Sunday, Ginza. A garbage truck and a few taxis are stirring, but little else. We’re getting ready for a photo shoot. The model is in the production bus getting her makeup done and her hair blown and styled. The stylist is hemming pants and ironing. The cameraman is outside taking test shots repeatedly. With nothing better to do, the editor—me—is stuffing himself with catered rice balls while poring over the plans for the shoot, for a pretense of seriousness, in fact.
The shoot ends at 11:00 a.m. We disperse. I down a pork cutlet at A-kebono and buy a few seasonable envelopes at K-kyodo and pipe tobacco at K-sui. Then, I stop by GINZA SIX. That’s my Ginza routine.
At GINZA SIX, I first climb to the sixth floor to use the beautiful restroom. I stop briefly at a smoking area and hang out at Tsutaya Books for nearly an hour, taking my time browsing and reading before choosing a book that will nourish me tomorrow.
My next destination is Belstaff on the third floor.
If you’re male, this is a brand you’ll find irresistible. Belstaff is a brand loved by men who love the cool nonchalance of men like Steven McQueen, Che Guevara, David Beckham. I’m troubled by the conviction donning one of these jackets will transform me into Steve McQueen.
The Belstaff Trialmaster jacket (88,000 yen; all prices listed before tax), introduced in 1948 and sold even today, is for men a standard-among-standards, like Levi’s 501 jeans, Converse All Stars, and Edward Green’s Chelsea shoes. A man lacking this jacket could scarcely be regarded a fashion-lover.
All the same—just between us—I don’t actually own one. So every time I’m at GINZA SIX, I come here, which has many of the jackets in stock, and contemplate the idea of buying one. Should I go with black or navy? Size 46 or 48? A different answer comes to me each time I try one on.
As I dither in this way, a jacket in the new Origins collection (96,000 yen) catches my eyes. The design is in the spirit of the Trialmaster, but with up-to-the-minute materials. The jacket is light, water repellent, and quick-drying. The inner pocket has a smartphone holder; no doubt this jacket is convenient.
I put it on. Regarding myself in the mirror, I think, if you really want to be a modern-day Steve McQueen, this might just be the one… At the same time, I hear my other self whispering in my ear: “No, if you’re talking Belstaff , you have to get the waxed cotton, the real deal, first!” I want them all. Good heavens! I can’t come to a decision today, either.
I’ve recently been generously paid for a job from six months back, so to go home empty-handed would sound a discordant note. It’s fine, I guess, but the decision leaves me feeling hollow. I think I’ll buy something before heading home.
With this in mind, I make my way to Gente di Mare, a mixed-label boutique.
The store’s name means People of the Sea. The clothing here looks perfect for a café in Portofino, a restaurant in Naples, or a cruise on the Mediterranean. In other words, no shorts, tank tops, or flip flops, but a wide range of linen shirts and cotton jackets like the one here in the photo (52,000 yen).
Circolo 1901 intrigues me. This famous Italian brand makes sophisticated tailored jackets from sweatshirt fabrics. They’ve traditionally been simple single-breasted navy blue jackets, but this season they offer a double-breasted version with metal buttons (55,000 yen). The comfort is casual-perfect, but the double-breasted styling and metal buttons give it a classic look. The combination of style and comfort blows me away.
I love safari jackets. Here I’ve found a great one (55,000 yen)! This jacket is from Giannetto, a South Italy shirt brand. A safari jacket from a shirt-maker is bound to be as comfortable as a shirt. But the decorative back flaps and patch pockets of the chest and the waist give it a look that goes well beyond a shirt. The store staff is wearing one; it strikes the perfect note. The price, too, is around that of a good shirt, so not so hard on the wallet.
As I’m reaching into my pocket to take out my wallet, my smartphone rings. I look and see one text message has arrived. It’s from my wife. “You said you’d be home around lunch. How’s it going? Your two kids can’t wait for you to get home and take them out to play.” The shoot was going to be over before noon, so I planned to take them to the park later. I’ve forgotten I told my family this last night. It’s already 2:30.
This is probably true with all families, but there are many times when the husband can’t really look his wife in the eyes, even if he hasn’t really erred in some specific way. I immediately reply: “The shoot’s taken a bit longer than anticipated, but it’s almost done. Home soon!” Reluctantly I part with the safari jacket.
So I guess it’s time to head home. Maybe I should buy a little something to bring back as an offering in apology.
This is the second below ground floor, the Food Floor, and it’s really fun, filled with specialty products from all over Japan. I can’t stop drooling.
I walk around a little and, hey, they have an Oginoya! In the summer when I was a young man, on the way home from Karuizawa, I’d buy this boiled rice bowl, a local popular take-out. My girlfriend would sit by me in the passenger seat. Where she is now? I find myself wondering. As I’m thinking this, I’m trembling at the miracle of being able to enjoy in Ginza this harmony of boiled rice soaked with dashi from Rijiri kelp and secret soup stock, topped with chicken, bamboo shoots, quail eggs, chestnuts, and apricots. I gulp.
A few years ago, on a visit to Tomioka Silk Mill for a shoot, I found an Oginoya there, too. I bought some and brought them home. It was a big hit with the family. Maybe this is how I can atone for the rescheduled park outing and return to the good graces of my family.
The rice is served in customary ceramic Mashiko-ware bowls, with the option of paper containers. I, of course, go with the former. These bowls can be reused as accessory holders, ashtrays, or what have you. Plus there’s an appealing plastic container filled with tsukemono pickles one could repurpose as a pill case. Who knew this take-out rice bowl could be so reusable and ethical?
Japanese cities in general, not just Tokyo, are gradually becoming more standardized. But Ginza retains the feel of the Showa era I love. I’m delighted Ginza offers new places like GINZA SIX that provides luxurious yet unpretentious comfort. I’m mesmerized by Oginoya’s steak bento with Joshu beef. Belstaff is going to tell me to make up my mind already! I want to wear a safari shirt and go on a trip. Much as I’d love to stop by, this time, I must forgo Yakiniku Sansui. And so forth…I can’t get enough of GINZA SIX.
Text:Takashi Ogiyama Photos:Yuichi Sugita Edit:Yuka Okada
荻山 尚
プレミアムなイタリアの情報をお届けるWEBマガジン「Shop Italia(https://shop-italia.jp/)」編集長。センス編集長、レオン副編集長をはじめ数々の男性ファッション誌のエディターを歴任した後、現職。ファッション、クルマ、機械式腕時計など男性ライフスタイルを彩るラグジュアリーなアイテムに加え、昭和居酒屋や純喫茶も大好物。1972年生まれ。
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